Yrkesfaglige kurs vokser i popularitet i Storbritannia. Denne artikkelen spør om i dagens økonomiske klima, gjør et ferdighetsbasert kurs som låsesmed trening kan være en bedre vei til sysselsetting enn universitetet.

I dagens dystre økonomiske klima er mulighetene for sysselsetting sterkt begrenset, spesielt for unge mennesker. Dermed blir spørsmålet om hva du skal gjøre når du forlater skolen desto mer presserende for dagens ungdommer – går du på universitetet for å studere for en grad, få en jobb med en gang, eller gjøre noen yrkesopplæring for å forberede dem på en bestemt rolle?

Ferdig med grunnskole, hva nå?

Universitetet pleide å bli automatisk ansett som det beste alternativet for ambisiøse ungdommer som ønsket belønninger av en sikker og godt betalt jobb, men denne holdningen har begynt å endre seg de siste årene. Hvert år er det langt flere nyutdannede enn nyutdannede roller, så en grad er ikke lenger en garanti for sysselsetting og suksess.

Denne økende mangelen på graduate stillinger har sammenfalt med store økninger i kostnadene for skolepenger, noe som betyr at selv de som finner jobber etter eksamen er saddled med enorm gjeld som tar år å betale seg. Disse endringene har ført mange unge mennesker til å revurdere om universitetet er virkelig det beste alternativet for dem når de er ferdig med sine A nivåer. Mange ser nå på de andre mulighetene der ute, i håp om å finne en mer direkte (og billigere) rute inn i arbeidsmarkedet.

Arbeidsgivere har også i mange tilfeller begynt å se utover universitetsgrader når de rekrutterer nye mennesker, legger mer vekt på erfaring og opplæring på arbeidsplassen i stedet for akademiske kvalifikasjoner.

Valg av yrke og utdanning

En fersk undersøkelse fra 2012 viste at én av fem arbeidsgivere foretrekker at skoleelever skal bli uteksaminert. Flere av arbeidsgiverne som deltok sa at de følte nyutdannede ofte forlot universitetet med urealistiske forventninger, og fant det vanskelig å tilpasse seg arbeidslivet. Skoleavgangsansatte hadde derimot en tendens til å være mer jordet og mer i stand til å bosette seg i en arbeidsrolle.

Så å legge til side universitetet, hvilke andre alternativer er det for unge mennesker som ønsker å øke sin arbeidsevne etter å ha forlatt skolen?

En av de mest populære alternativene er å gjøre en slags yrkesopplæring. Det har fordelen av å forberede deg på arbeid i en bestemt rolle, men dette kan også være en ulempe hvis du trener for et felt der det er få jobbmuligheter og dine ferdigheter er ikke sterkt etterspurt.

Det er derfor viktig at alle som vurderer å gjøre et yrkeskurs først, gjør noen undersøkelser på om det vil være en reell sjanse for god sysselsetting på slutten av opplæringen, slik at de ikke bare kaster bort tid og penger på å skaffe uønskede ferdigheter.

Blant de mest populære yrkesfaglige kursene i dag er låsesmedopplæring. Tiltrekningen av låsesmed kurs er at de er relativt billig (spesielt sammenlignet med kostnadene ved universitetsavgifter) og de tilbyr en sterk sjanse for sysselsetting etterpå. Låsesmeder er en av de få britiske industriene som har vært sterke til tross for resesjonen, med mange jobber å gå rundt for de som er forberedt på å jobbe hardt for dem.

Hvis økonomien forblir mired i resesjon så kan det godt være at kurs for etterspurt ferdigheter som låsesmeding vil representere den beste sjansen for sysselsetting for høyt motiverte, talentfulle unge mennesker på jakt etter sitt første skritt på karrierestigen.